Provning

Ett utmärkt sätt att lära sig mer om whiskyns komplexa värld är att vara med på arrangerade provningar. Under sakkunnig ledning får man möjlighet att lära sig uppskatta en god whisky på ännu fler sätt. Diskussionen med de övriga som deltar i en provning är också givande och lärorik. Man måste alltså inte vara expert för att prova och vi ska komma ihåg att en whiskyupplevelse alltid är subjektiv.

Det finns några olika sätt att dela in bedömningsområdena. Vanligt är man bedömer doft, smak och utseende. Man kan också väga in avslutningen/eftersmaken och givetvis göra en avslutande helhetsbedömning av whiskyns karaktär. Uttryckt på whiskyns originalspråk blir det att bedöma nose, taste, finish and body.

Råd & Rön gör vad vi vet ingen test av whisky, men det finns hyfsat heltäckande andra tester. Malt Maniacs Whisky Monitor Database innehåller provresultat av 12 926 olika whiskys. Jim Murrya’s Whisky Bible utkommer årligen i tryckt form och har också en väldigt omfattande översikt. Mer information om The Wisky Bible och om årets vinnare bland all världens whisky finns här.

Men smakfullast är väl ändå att testa själv? Så vi rekommenderar även den oerfarne whiskydrickaren att tillsammans med likasinnade samlas för en enkel whiskyprovning. Inom Bureå Whisky Club finns också några members som kan erbjuda tjänster med att anordna provningar. Välkommen att höra av dig!

Information om whiskyprovning finns också på exempelvis  whiskyinfo.se och whiskyguiden.se.

The Flavour Map
Det kan vara svårt att orientera sig i alla whiskyns alla smakområden. The Flavour Map kan då vara en bra hjälp. Skapad av den välrenommerade whiskyexperten Dave Broom, och Jim Beveridge en av industrins skickligaste näsor, är Flavour Map ett uppfinningsrikt sätt att jämföra och värdera single malts. Kartan finns bland annat på malts.com, tillsammans med en hel del annan intressant whiskyinformation.

  • Betygsskala

    På Malt Maniac bedöms whiskyn i en hundragradig skala. Detsamma gäller Jim Murray's Whisky Bible, men bedömningsmodellen är inte riktigt densamma varför man inte kan jämföra betygen rakt av. Men låt oss konstatera att de som hamnar på poäng 1-9 eller 95-100 är helkassa respektive alldeles underbara. Oavsett vem som bedömt.

    01-09 Kräkmedel, kan orsaka fysisk skada
    10-19 Motbjudande och avskyvärt
    20-29 Användbart i förgiftningssyfte
    30-39 Absolut inte drickbart
    40-49 Med tvekan drickbart, inget man blir lycklig av
    50-54 Drickbart men långt ifrån bra
    55-59 Inget att ha, men antydan till positiva egenskaper
    60-64 Drickbart, men inget att hetsa upp sig över
    65-69 En hyffsat acceptabel upplevelse, når dock inga höjder
    70-74 En alltigenom njutbar dryck, ett litet snäpp under medel
    75-79 Mycket bra, över medel, inte tillräckligt för att rekommenderas
    80-84 Rekommenderas. verkligen bra, en till tack
    85-89 Högst rekommendabel, måste provas en gång i livet
    90-94 Underbart! Tillhör topphyllan där priset inte längre spelar nån roll
    95-100 En legend, sann “aqua vitae” En av världens stora drycker