Provning
Ett utmärkt sätt att lära sig mer om whiskyns komplexa värld är att vara med på arrangerade provningar. Under sakkunnig ledning får man möjlighet att lära sig uppskatta en god whisky på ännu fler sätt. Diskussionen med de övriga som deltar i en provning är också givande och lärorik. Man måste alltså inte vara expert för att prova och vi ska komma ihåg att en whiskyupplevelse alltid är subjektiv.
Det finns några olika sätt att dela in bedömningsområdena. Vanligt är man bedömer doft, smak och utseende. Man kan också väga in avslutningen/eftersmaken och givetvis göra en avslutande helhetsbedömning av whiskyns karaktär. Uttryckt på whiskyns originalspråk blir det att bedöma nose, taste, finish and body.
Råd & Rön gör vad vi vet ingen test av whisky, men det finns hyfsat heltäckande andra tester. Malt Maniacs Whisky Monitor Database innehåller provresultat av 12 926 olika whiskys. Jim Murrya’s Whisky Bible utkommer årligen i tryckt form och har också en väldigt omfattande översikt. Mer information om The Wisky Bible och om årets vinnare bland all världens whisky finns här.
Men smakfullast är väl ändå att testa själv? Så vi rekommenderar även den oerfarne whiskydrickaren att tillsammans med likasinnade samlas för en enkel whiskyprovning. Inom Bureå Whisky Club finns också några members som kan erbjuda tjänster med att anordna provningar. Välkommen att höra av dig!
Information om whiskyprovning finns också på exempelvis whiskyinfo.se och whiskyguiden.se.
The Flavour Map
Det kan vara svårt att orientera sig i alla whiskyns alla smakområden. The Flavour Map kan då vara en bra hjälp. Skapad av den välrenommerade whiskyexperten Dave Broom, och Jim Beveridge en av industrins skickligaste näsor, är Flavour Map ett uppfinningsrikt sätt att jämföra och värdera single malts. Kartan finns bland annat på malts.com, tillsammans med en hel del annan intressant whiskyinformation.