Skotska whiskyregioner

Whiskylandet Skottland delas in ett antal regioner. Följande är en vanlig indelning, men som i så många andra whiskysammanhang kan sanningen variera beroende på vem man frågar.

Highlands som består av större delen av skotska fastlandet samt de flesta öar. Som namnet antyder är The Higlands ett bergigt landskap med forsar, älvar, ljunghedar och med stora skillnader mellan destillerierna. Två viktigare områden i Highlands är:

Islands. Hit räknas öar som Arran, Jura, Mull, Orkney, Skye och Shetlandsöarna, dock inte Islay som är egen region.
Speyside
. Här tar många av destillerierna sitt vatten från River Spey och underjordiska källor. Det rena vattnet sägs ge whiskyn sin höga kvalitet.

    Lowlands. Gränsen mellan högländerna och lågländerna går från staden Dundee i öster till Greenock i väster. Det är ett område med mjukt böljande och gröna kullar. Detta återspeglas i dess ofta lätta, söta och mjuk doftande whisky med grästoner och oftast helt utan torv och rökinslag.

    Islay är en region som omfattar just ön Islay, med ett tufft och kärvt klimat. Härifrån kommer många av de rökigaste whiskysorterna, till exempel Bowmore, Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg.

    Cambeltown ligger vid havet på en halvö på västkusten och i den lilla byn fanns det i början på 1900-talet ca 30 destillerier på en väldigt liten yta. Ett exempel är Argyll som sägs ha varit drottning Elizabeths huswhisky under en period. Allra mest känd är dock whiskyn från kultdestilleriet Springbank. Idag finns dock endast ett fåtal destillerier kvar.

    Källa: www.whiskyinfo.se m fl.