news

En 20-årig som mognat väl

maj 23, 2019 | Inga kommentarer

Mogen, men fortfarande pigg och vital – 20-åringen Bureå Whisky Club lever och frodas.

Jubileet firas i stillhet, värdigt en 20-åring i whiskyns värld. Man smuttar lite, njuter av den komplexitet som den långa lagringstiden har skapat. Och tänker att tiden gått fort, så det måste nog ha varit roligt på vägen. Nu ser vi fram emot 20 år till med god smak.

Slàinte!

Kvartalsmöte

mars 29, 2016 | Inga kommentarer

Årets första möte med BWC innehöll en intressant provning av tre, för oss i klubben, nya bekantskaper.

Trots lockande dofter från de väntande provningsglasen avhandlades först ett möte. En av de mest intressanta punkterna var beslutet om att ta ett första steg mot nästa studieresa till Skottland. Några av medlemmarna fick i uppgift att göra en förstudie så nu är vi på väg…

Kvällens provning bjöd som sagt på tre nyheter: Glencadam 15 Years Angus Dundee, Dalmore Vintage 2004, Glenmorangie Milsean. Alla tre från The Highlands.

Glenmorangie var den dyraste och blev också en vinnare. Dyrast är inte alltid bäst men den här gången så var det money talks. Fin sötma och toner av bittermandel var några omdömen.

Tuffast att etablera sig i sällskapet blev det för Dalmore. En starkt bidragande orsak var det första doftintrycket som helt enkelt kan beskrivas som finkel. Inte direkt en bra start för en whisky i en provning… Men vi ska vara snälla och erkänna att efter att ha passerat doftspärren så fanns det kvalitéer även här.

Glencadam hade i motsats en ganska svag doft men ändå angenäm. Sedan bjöds vi på lite klassisk skumbanan och sammantaget en fin komplex whisky som vi tyckte om.

En trevlig och smakfull kväll med Bureå Whisky Club – som vanligt.

Uppdatering: efter en stunds fortsatt provande fick Glencadam upprättelse! Eftertanken ändrade några av deltagarnas inställning så den växte i aktning. Men dock: Glenmorangie korades till kvällens favorit.

Årsmöte med en svensk vinnare

november 23, 2015 | Inga kommentarer

Årsmötet genomfördes denna gång hos medlem Johansson i hans superba matstudio. God mat gemensamt tillagad i gott sällska, goda viner till maten – den delen av årsmötet fungerade helt enkelt alldeles perfekt!

Men inför mötet hade vi också ålagt oss själva att genomföra en högst seriös provning och ett effektivt årsmöte. Och det lyckades vi med gemensamma ansträngningar genomföra till punkt och pricka.

Tre whisky provades: den svenska Hven (bäst!), Bunnahabhain Mòine (lite rå och spritig) och Aberfeldy 16 (fin!). Överraskningen var Hven som vi ärligt talat inte hade nån koll på innan vår interna provning. Men den blev en fin bekantskap. Det enda som talar mot den är att den, liksom mången svensk whisky, är något för dyr i förhållande till vad man får.

Årsmötesförhandlingarna avverkades som sagt effektivt. Ny ordförande blev nygamle medlemmen Jan Holmström – ett av alla uppskattat val. Sekreterare blev Per Norman och ständig kassör Åke Mattsson. Det beslutades även att sätta upp ett mål att under 2017 göra en ny resa till Sottland. Än finns det några destillirier som inte haft förmånen att ha haft BWC-gänget som besökare!

Som vanligt fortlöpte sedan kvällen under högst gemytliga, men städade, former – en arbetsdag väntade för oss alla.

På tur till Box

april 22, 2015 | Inga kommentarer

Bureå Whisky Club har varit på studiebesök igen. Denna gång blev det en tur till Ådalen och Box destilleri.

Givetvis blev det provsmak (med positiva omdömen), men herrarna hann även med ett besök på bilmuseum.

Rapport här. ››

Årsmöte

november 27, 2013 | Inga kommentarer

Häromkvällen genomfördes Bureå Whisky Clubs årsmöte. Som alltid en sedvanligt trevlig mix av lättsamheter och seriositet.

På årsmötet summerades ett händelserikt år och blickades framåt. Nästa år är det faktiskt 15-års jubileum – och ni vet ju alla vilket smakfullt resultat en 15-årig mognad kan ge!

Några smakprov ur årsberättelsen:

Mars: bourbonprovning som en försmak och förberedelse inför USA-resan. Kommentarer finns här.

Maj: whiskyprovning och god mat hemma hos ordförande Johansson.

Augusti: Traditionsenlig höstupptakt i Villvattnet. Denna gång med bland annat skogsvandring och ”tunnprovning”.

September: USA, Kentucky och New York – en fantastisk resa som det kommer att pratas om länge. Kort rapport här.

Inför kommande verksamhetsår så handlar det om ”back to basic”. Det vill säga att provningar ska planeras in till ett antal av minst fyra. Inga resor planeras utan nu tar vi det lugnt ett år.

Ny ordförande och ny medlem
Hedersuppdraget som ordförande har turnerat runt i sällskapet och nu är det Thomas Forsling som tar hand om rodret på den här whiskyskutan. Urban Andersson blir ny sekreterare.
Stefan Andersson kommer att lämna BWC. Det beklagar vi förstås men gläds också åt en nygammal medlem. Jan Holmström tillhör de ursprungliga medlemmarna, har stått vid sidan om några år men är nu tillbaka i gänget. Vi tackar Stefan för den tid han varit med och säger stort och varmt välkommen åter till Janne.

Avslutningsvis så avnjöt vi Maker’s 46, en fantastisk bourbon som vi inhandlade på Makers Mark Dest. i Kentucky. En härlig smak av vanilj, ek och en aning smörkola.

Mer info: www.livetsgoda.se eller www.whiskymarketplace.se

Vikingar i västerled

oktober 1, 2013 | Inga kommentarer

Ett glatt gäng från Bureå Whisky Club har gjort ett nedslag i bourbons hemland USA, med Kentucky som huvudmål.

Fantastiska upplevelser rapporterades från resesällskapet som även hann med några dagar i New York. Annars handlade det mycket om bourbon och tunnor. På bilden några av medlemmarna vid besök hos klassisk tillverkare. (Den i mitten är ej medlem.)

Lite mer reseberättelse och en del bilder från trippen hittar du här. ››

Höstupptakt i Villvattnet

september 17, 2013 | Inga kommentarer

Traditionens makt är stor. Och trevlig. Så även i är höll Bureå Whisky Club sin höstupptakt i member Lindgrens älskade Villvattnet.

Detta år handlade höstupptakten en hel del om försnack inför resan till USA och Kentucky/New York som det snart bär iväg på. I bourbons hemland blir det bland annat besök hos fattillverkare – gänget vill ju få koll på de fat som en del whisky får sin smakton av.

Kommande verksamhet diskuterades också. De senaste åren har fokus legat en hel del på studieresor, men efter denna USA-tripp så enades man om att återigen inrikta sig mer på whiskyprovningar. Möjligheten att även provsmaka andra ädla drycker diskuterades även. Och visst kan det bli sådana utflykter från whiskyspåret – man kan ju behöva lite nya impulser och nya referenser menade sällskapet. Skotsk touch blir det även på en annan aktivitet kommande år: ett internt klubbmästerskap i golf.

Två whiskubuteljer provsmakades också: Strathisla 12 year (40%): Highlands Speyside, pris 349 kr, producent Chivas Brother´s och en Kilchoman (46%), Islay, pris 498 kr, producent Kilchoman Distillery.

Och nu styr Bureå Whisky Club mot Amerikat. Vi återkommer med rapport.

Nu blir det bourbon för burebon

april 7, 2013 | 1 Kommentar

Lojalt trogna den skotska singlemalten har varit kännetecknet för Bureå Whiskyclub. Men det har inte hindrat oss att även vara nyfikna på andra delar av whiskyvärlden.

Studieresorna till Skottland har blivit flera men vi har också sökt oss till Irland och Japan för att på ort och ställe kolla upp utbudet. Den skotska whiskyn må fortfarande vara ung men trevliga resor har det ändå blivit. Nu vi nu planerar nästa resa är det USA, hemlandet för bourbon, som ska få äran att hälsa ett gäng från BWC välkomna. I september söker oss till Kentucky för at besöka destillerier, fattillverkare och andra intressanta besöksmål. På återvägen blir det även ett stopp i New York.

Vid en planeringsträff häromkvällen var det därför givet att två olika typer av bourbon provsmakades för att förbereda våra whiskysinnen. Som en liten teaser…

Vi provade Blanton Gold edition 51,5% och Makers Mark. Slutsatser? Ja, man kan väl säga att det fanns olika åsikter om bourbon kan konkurrera med skotsk whisky, liksom det fanns olika synpunkter på det vi smakade på. Blanton upplevde några som lite för spritig, men med lite vattning så lockade det fram många komplexa och fina smaker som flera av oss uppskattade. Några i gruppen föredrog den lite billigare (något enklare?) Makers Mark med sina söta vaniljtoner. Tycke och smak som vanligt.

Oavsett avd denna provning resulterade i så kan man lugnt säga att det är en taggad grupp whiskyälskare som flyger mot USA i september!

Tragikomiskt utsläpp

mars 1, 2013 | Inga kommentarer

DN rapporterar om en enligt whiskymått mätt tragisk händelse. Tusentals liter whisky spolades av misstag ut med avloppsvattnet vid Chivas Brothers buteljeringsanläggning i Dumbarton.

Under nattskiftet när utrustningen skulle rengöras uppstod av oklar anledning ett missförstånd. I stället för smutsvattnet, spolades tusentals liter whisky ut i avloppet. Lukten var så stark att arbetare vid det lokala reningsverket slog larm.

Läs mer på dn.se ›
Eller om du vill få nyheten presenterad med mer whiskyrelaterat språkbruk: BBC ››.

Ardbeg-restaurang

februari 20, 2013 | Inga kommentarer

Det blev mycket Ardbeg just nu. Slumpen kanske, men den smakar ju rätt bra den här gången. Nu handlar det om Ardbeg Embassy – restaurang i Stockholm ed fokus på.. ja ni förstår.

Ardbeg Embassy är enligt deras egen formulering ”ett unikt restaurang och pubkoncept i Gamla stan i Stockholm med inriktning på vällagad mat och maltdrycker i kombination”.  Så befinner du dig i hufvudstaden så kan du gärna göra ett studiebesök och inkomma med rapport. De erbjuder öl från 24 svenska mikrobryggerier och ca 300 olika whiskies och single malts. Samt förstås en meny baserad på svenska råvaror.

I decmeber fick de in ett fat Ardbeg Cask X Tripple Matured Ardbeg Whisky 56,7%. Detta är en blandning av sherry-, bourbon- och nya ekfat som grunden till det komplexa slutresultatet. Så om inte fatet redan tömts kan det ju vara en intressant provning.

keep looking »
  • Bureå Whisky Club är en sluten klubb med öppna sinnen för allt nytt i whiskyvärlden och öppna armar som välkomnar alla whiskyintresserade till våra offentliga event. Vi vill främja kunskapen om och stimulera intresset för god whisky i allmänhet och skotsk single malt i synnerhet. Slàinte!
  • AKTUELLT I WHISKYMEDIA

    World Whisky Day firas 16 maj.
  • Till sajten ››
-------------------------------------- Årets bästa Jim Murray's Whisky Bible 2015 har landat. Och den här gången är det inte en skotsk malt i toppen...
  • Sajten Cool material redovisar ››
  • -------------------------------------- Exklusiv provning The Scotch Malt Whisky Society, SMWS, bjuder in till en exklusiv provning i Stockholm 26 januari.
  • Ladda ned info på deras webb
  • -------------------------------------- Whiskyregionerna – finns dom? Whiskyexperten Hasse Nilsson är kritisk i webbmagasinet Allt om whisky. Läs och kommentera: